Koszyk
Nie ma towarów
Ulubionych
Lista ulubionych jest pusta

Jak wybrać dobrą mąkę do wypieków? 

Jak
wybrać dobrą mąkę do wypieków? 

Jak wybrać dobrą mąkę do pieczenia chleba? Skuteczność wypieku, jego smak, a nawet wygląd zależy od jakości i gatunku bazy mącznej. Do wyboru tak ważnego strategicznie produktu należy podejść jak najbardziej odpowiedzialnie, ponieważ ryzyko popełnienia błędu z całą partią będzie zbyt drogie przy zakupie hurtowym. Mąkę można wykorzystać do różnych celów - do robienia naleśników, placków, pierogów, słodkich/niesłodkich wypieków i oczywiście głównego dania na naszym stole - chleba. Najczęściej do gotowania w przepisie używa się wysokiej jakości mąki pszennej. Ale istnieją opcje z innymi rodzajami i odmianami, więc przed zakupem tak ważnego składnika musisz zrozumieć, który rodzaj lub odmiana lepiej nadaje się do pieczenia chleba i jak go prawidłowo wybrać. Jakie są rodzaje mąki?

Baza mąki może się różnić w zależności od surowców użytych do jej produkcji: pszenica, żyto, owies, gryka, kukurydza.

Najpopularniejsza na Ukrainie jest mąka pszenna. Ze względu na wysoką zawartość glutenu produkt ten doskonale nadaje się do wypieku różnorodnych wypieków, w tym wielu rodzajów pieczywa. Produkty mączne wyróżniają się rodzajem surowców użytych do ich produkcji.

• Mąka najwyższej gatunku.

Do produkcji wykorzystuje się miękkie odmiany pszenicy. Mąka najwyższej jakości wyróżnia się białym kolorem, miękkością, kruchością i blaskiem. Taki produkt może być używany do przygotowania szerokiej gamy potraw, sosów, jako baza do słodkich wypieków, biszkoptów, bułek maślanych, świątecznych pączków, zavyvantsiw, chleba wielkanocnego, bochenków i wielu rodzajów pieczywa.

Mąka pierwszego gatunku

Wyróżnia się grubszym zmieleniem, produkt jest mniej delikatny i puszysty. Kolor nie jest tak biały, częściej ma żółtawy lub szary odcień. Mąka pszenna pierwszego gatunku służy również do przyrządzania różnych potraw, wypieku chleba, bułek, placków, naleśników i innych wyrobów mącznych.

Mąka drugiego gatunku.

Do produkcji bazy mącznej drugiego gatunku pobiera się pszenicę twardych gatunków. Produkt końcowy ma grubsze zmielenie, kolor jest znacznie ciemniejszy niż w przypadku podobnej wyższej klasy. Mąka drugiego gatunku zawiera więcej witamin i minerałów, ale nie zaleca się jej używania w czystej postaci do wypieku chleba. Najczęściej miesza się go z pierwszym gatunkiem lub żytem do przygotowania potraw, co jest szczególnie istotne w produkcji chleba i ciastek.

• Grubo zmielona mąka pełnoziarnista.

Pod względem zawartości użytecznych substancji ta odmiana znacznie przewyższa poprzednie. Jednak ze względu na grube mielenie i niską zawartość glutenu, samodzielne stosowanie mąki pełnoziarnistej jest prawie niemożliwe. Chleb z tej odmiany wypiekany jest również z dodatkiem mąki innych odmian. Każda z wymienionych odmian zawiera mniej lub więcej witamin, pierwiastków śladowych, minerałów, aminokwasów. Mąka pszenna jest bogata w witaminy z grupy B, E, PP, potas, wapń, mangan, żelazo, fosfor, magnez, miedź i cynk. Należy pamiętać, że ten produkt zawiera gluten.

Większość rodzajów chleba i wyrobów piekarniczych na Ukrainie wytwarzana jest z odmiany pszenicy. Ale to nie jedyna baza mączna, która jest aktywnie wykorzystywana do pieczenia aromatycznych i pożywnych produktów chlebowych. Kolejnym produktem często wykorzystywanym do produkcji pieczywa jest mąka żytnia.

Oprócz popularnych mąk pszennych i żytnich na Ukrainie istnieje wiele innych rodzajów mąki: gryczana, kukurydziana, owsiana, ryżowa, lniana i inne. Wszystkie służą do wypieku chleba, który wyróżnia się nie tylko bardzo ciekawymi walorami smakowymi, ale również wysoką wartością odżywczą.

 

Skontaktuj się z nami
 

Komentarze (Komentarze mogą wnosić tylko zarejestrowani użytkownicy. )

 
 
Skarga na komentarz Zamknąć okno

Jesteście pewne, że chcecie zawiadomić administrację portalu o tym, że użytkownik narusza zasady komentowanie i rozmieszczenie kontentu?


Zawiadomić

Skasować
 
 
 
Skarga na komentarz Zamknąć okno

 

Inne artykuły przedsiębiorstwa

Napisać zawiadomienia
Wybierzcie formę zwrócenia :
 
 
 
Zamówić dzwonek
person
phone
email
record_voice_over
create